17 September 2013

Soomes raamatukogusid kaemas.

Septembrikuu keskel võtsid Pärnumaa raamatukoguhoidjad ette reisi Soome parimatesse raamatukogudesse.
Kohe Helsingisse jõudes külastasime kesklinna raamatukogu Kirjasto 10. Laenutatakse ilukirjandust ja muusikat igas vormis: CD-d, filmid, raamatud, e-raamatud. Lahti hommikul 8-st õhtul 10-ni. Töötajad enamuses meessoost, sest nagu nad põhjendasid - tegemist ju tehnikaga. Muusikaosakonnas saab harjutada erinevaid pille, saab vanadelt kassettidelt muusikat ja filme CD-le ümber salvestada, toimuvad kontserdid, diskod. Kes raamatukogu külastajatest soovib vaikust - neile oli purgitäis kollaseid kõrvatroppe. Ratastel riiulid lükatakse suurema peo ajaks kokku ja üleüldse tuntakse end vabalt. Jääb vaid lisada, et 80% külastajatest on 15-30 aastased.
Tampere raamatukogu on ehitatud 1986 just raamatukogu jaoks. Läbimõeldud riiulite paigutus, avarus ja valgus teevad sellest majast tõelise raamatutempli. Laenutus- ja tagastusautomaate kasutati usinalt. Lastele on väike nukuteatri nurk ja loomulikult palju ilusaid raamatuid. Meie jaoks huvitav oli tellitud raamatute riiul, kust iga lugeja võis ise võtta raamatu, mille vahel oli sedel lugeja numbriga. Raamatukogus töötavad vabatahtlikud (pensionärid ja õpilased), kes raamatud riiulis ilusti sirgu panevad.
Vaasa raamatukogus on ühendatud uus ja vana hoone. Samas tegutseb Vaasa kultuurikeskus ja Soome raamatukogumuuseum. Muuseumis oli vahva raamatunäitus lasteraamatutest, mille kohta on erinevatel aegadel arvatud, et neid ei tohiks lastele lugeda: "Jasoni suvi" "Mary Poppins", "Vesta-Linne ja hirmus emme"jne. Kodulookirjanduse jaoks oli lausa eraldi osakond ja lugemissaalike. Selliseid suuri uurimissaale, kus peab hiirvaikselt olema ja kust koju raamatuid ei laenutata, rahvaraamatukogudes polegi. Tore oli tarbekirjanduse (igasugused käsiraamatud: sõnastikud,tervise-, koka- ja käsitööraamatud) osakond, mis leidvat agarat kasutamist.
Turu linnaraamatukogus võttis meid vastu Piret ja tutvustas meid esmalt raamatukoguga ja hiljem näitas linna. Jällegi kadedakstegev raamatukogu hoone: uues osas laste- ja teabekirjandus, vanas majas ilu- ja kunstikirjandus. Raamatukogu oli rahvast täis - laupäev ju. Imeline lasteosakond, nagu muinasjutt. Noortele eraldi nurgake. Maja oli avar ja osakonnad eraldatud vaid mõtteliselt - riiulite targa paigutusega. Arusaamatuks jäi, kuidas sellised suured ruumid ei kaja õõnsalt ja pole kuulda ka erilist lärmi. Ilmselt on ehituses kasutatud hääli summutavaid materjale. Raamatukogu töötajate puhkenurk-söögituba oli luksuslikult kuldne ja privaatse rõduga.
Kokkuvõtteks: kõigis raamatukogudes olid spetsiaalsed valgustatud raamatukoguriiulid, mitte sellised moosiriiulid, nagu meie kogudes. Raamatute pealt raha kokku ei hoita. Eriliselt näituste väljapanemisega ei pingutata: laotakse lihtsalt lauale ja silt juurde - võta siit. Rohkem suheldakse lugejatega, õpetatakse individuaalselt, vastatakse teabenõuetele jne. Mugav mööbel, soe ja valge tuba ja raamatukogud on pikalt avatud.


Tunatakse end mugavalt

Laupäeval isaga raamatukogus...
See ei ole plaadipood, vaid raamatukogu